KOLOROWE SMAKI ŚWIATA PRÓBOWANE PRZEZ ŚWIETLICZAKA
Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez naszych uczniów,
którzy aktywnie i z zaangażowaniem pracują, podpatrują, naśladują i zadają
pytania. Poprzez wspólne spotkania integrują się, uczą umiejętności pracy w
grupie i osiągają sukcesy kulinarne.
Na zajęciach tych będziemy poznawać podstawowe informacje
na temat kraju z którego pochodzi kuchnia, ciekawostki kulinarne.
Konsumpcja przygotowanych przez uczestników potraw będzie
doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze: odpowiedniego ich podania,
nakrywania do stołu i kulturalnego spożycia przygotowanych posiłków, poznawania
zasad dobrych obyczajów, utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania się przy
stole. Najprzyjemniejszym elementem zajęć jest radość i satysfakcja ze wspólnie przyrządzonych
potraw oraz poczęstunek, czyli efekt własnej pracy.
Zajęcia kulinarne mają ogromne znaczenie w życiu i rozwoju naszych uczniów. Dzięki zdobytej wiedzy będą mogli pełniej egzystować w społeczeństwie oraz wykorzystywać swoje doświadczenia i umiejętności w domu rodzinnym.
PODRÓŻ DO WŁOCH
Po raz kolejny odwiedzamy Włochy, tym razem przygotowaliśmy Spaghetti – jest to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej.
Czy możliwa jest podróż do Peru? Okazuje się, ze tak!
Jest to niewątpliwie jedno z najpiękniejszych miejsc na naszym globie.
Daniem dnia były zapiekanki z szynką i żółtym serem. Mniam… co za zapach… smak…
Wszystkim bardzo się podobało i z żalem pożegnaliśmy Peru, przy dźwiękach fletni Pana.
Wszyscy pracowali z wielkim zapałem. Tak samodzielnie przygotowane drugie śniadanie smakowało dzieciom wyśmienicie.
W ostatnim tygodniu świetliczaki wybrały się w podróż do słonecznej Italii. Dzieci poznawały stolicę, flagę oraz najciekawsze zabytki Włoch. Oczywiście clou spotkania było przygotowanie pizzy. Nie zabrakło wspaniałej włoskiej muzyki, począwszy od klasyki po współczesne włoskie przeboje.
Arrivederci bella Italia!
Dzieci
zapoznały się z położeniem państwa oraz jego charakterem, a także
cechami tj. klimat, krajobrazy, kuchnia, roślinność, ubiór. Poznały
tradycyjną zabawę meksykańskich dzieci, w „Szewca Zapatero”.
Na koniec własnoręcznie
przygotowywały deser owocowy- „Meksyk na talerzu”.
KUCHNIA AMERYKAŃSKA - PANCACES ( Naleśniki)
PIERNICZKOWY ZAWRÓT GŁOWY - POLSKA
Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z tradycją pieczenia pierniczków i ich zapachem. Grupa kulinarna postanowiła trochę tego magicznego, świątecznego zapachu wnieść do szkoły.
6 grudnia odbyło się wielkie pieczenie świątecznych pierników. Zajęcia kulinarne rozpoczęliśmy od rozmowy na temat higienicznego i estetycznego przygotowania i spożywania posiłków.
Najwięcej zabawy i najwięcej chętnych było oczywiście do wycinania pierniczków z foremek. Podczas pieczenia w całej szkole unosił się magiczny i świąteczny zapach kuszący niejednego łakomczucha!
Na kolejnym spotkaniu dzieci ozdabiały pierniczki polewami i kolorowymi posypkami. Myślimy, że pieczenie świątecznych pierniczków w naszej świetlicy, stanie się coroczną tradycją.