INNOWACJA PEDAGOGICZNA - KOLOROWE SMAKI ŚWIATA PRÓBOWANE PRZEZ ŚWIETLICZAKA


                 KOLOROWE SMAKI ŚWIATA PRÓBOWANE PRZEZ ŚWIETLICZAKA 

Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez naszych uczniów, którzy aktywnie i z zaangażowaniem pracują, podpatrują, naśladują i zadają pytania. Poprzez wspólne spotkania integrują się, uczą umiejętności pracy w grupie i osiągają sukcesy kulinarne.

Na zajęciach tych będziemy poznawać podstawowe informacje na temat kraju z którego pochodzi kuchnia, ciekawostki kulinarne.

Konsumpcja przygotowanych przez uczestników potraw będzie doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze: odpowiedniego ich podania, nakrywania do stołu i kulturalnego spożycia przygotowanych posiłków, poznawania zasad dobrych obyczajów, utrwalanie nawyku kulturalnego zachowania się przy stole. Najprzyjemniejszym elementem zajęć jest radość  i satysfakcja ze wspólnie przyrządzonych potraw oraz poczęstunek, czyli efekt własnej pracy.

Zajęcia kulinarne mają ogromne znaczenie w życiu i rozwoju naszych uczniów. Dzięki zdobytej wiedzy będą mogli pełniej egzystować w społeczeństwie oraz wykorzystywać swoje doświadczenia i umiejętności w domu rodzinnym.












PODRÓŻ DO WŁOCH 

Po raz kolejny odwiedzamy Włochy, tym razem przygotowaliśmy Spaghetti – jest to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej






 

PODRÓŻ DO PERU

Czy możliwa jest podróż do Peru? Okazuje się, ze tak!

Jest  to niewątpliwie jedno z najpiękniejszych miejsc na naszym globie.

Kolorowe zdjęcia pokazujące kulturę i przyrodę Peru- krainy Indian Inka, niegdyś bardzo rozwiniętej cywilizacji wywarły ogromne wrażenie.
Przepiękne krajobrazy, szczególnie Gór Tęczowych, Machu Picchu, egzotyczne zwierzęta- lamy, alpaki, znane dzieciom świnki morskie i ludzie w bajecznie kolorowych strojach: poncho, kapelusze i spódnice- budziły ogromne zaciekawienie.

Daniem dnia były zapiekanki z szynką i żółtym serem. Mniam… co za zapach… smak…

Wszystkim bardzo się podobało i z żalem pożegnaliśmy Peru, przy dźwiękach fletni Pana.





KUCHNIA POLSKA ,, WIOSENNE KANAPECZKI"

Na dzisiejszych zajęciach dzieci  przygotowały smaczne i zdrowe wiosenne kanapki. Po przygotowaniu stanowisk do pracy zostały przypomniane podstawowe zasady obowiązujące podczas przygotowywania posiłków – najważniejsze to, dokładne umycie rąk.
Wszyscy pracowali z wielkim zapałem. Tak samodzielnie przygotowane drugie śniadanie smakowało dzieciom wyśmienicie. 






KUCHNIA WŁOSKA - .. PIZZA

W ostatnim tygodniu świetliczaki wybrały się w podróż do słonecznej Italii. Dzieci poznawały stolicę, flagę oraz najciekawsze zabytki Włoch. Oczywiście clou spotkania było przygotowanie pizzy. Nie zabrakło wspaniałej włoskiej muzyki, począwszy od klasyki po współczesne włoskie przeboje.

                                          Arrivederci bella Italia!








 KUCHNIA FRANCUSKA - ,,KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO"

Kolejnym krajem europejskiej podróży kulinarnej, była FRANCJA.
Świetliczaki poznały flagę Francji, słuchały francuską muzykę, dowiedziały się, że stolicą jest Paryż. Z niedowierzaniem słuchały o przysmakach Francuzów. tj. żaby, ślimaki. Jako danie dnia wspólnie przygotowaliśmy przepyszne koperty z ciasta francuskiego. 






KUCHNIA MEKSYKAŃSKA - DESER OWOCOWY - ,, MEKSYK NA TALERZU" 

Pikantne potrawy, kaktusy, kosmate pająki, opowieści o rdzennych mieszkańcach- Aztekach, sombrera i poncho, posadas, sjesta i piniata.
Oto krótka charakterystyka kraju październikowej podróży do egzotycznego i kolorowego Meksyku.

Dzieci  zapoznały się z położeniem państwa  oraz  jego charakterem, a także cechami  tj. klimat, krajobrazy, kuchnia, roślinność, ubiór. Poznały tradycyjną zabawę meksykańskich dzieci, w „Szewca Zapatero”.

Na koniec  własnoręcznie przygotowywały deser owocowy- „Meksyk na talerzu”.




KUCHNIA  AMERYKAŃSKA - PANCACES ( Naleśniki)  

Dzieci poznały symbole tego kraju. Po raz pierwszy podróż nie tylko na mapie- ale i porównanie tego samego położenia kraju na globusie.
Utrwaleniem smaków Ameryki było oglądanie ilustracji w „ Kulinarnym Atlasie Świata”- prowadzących w podróż po magicznej krainie potraw i ich składników roślin i zwierząt, które stanowią przysmaki w różnych częściach świata.
Dzieci  świetnie się bawiły, eksplorując gastronomiczne cuda Ziemi i odkrywając różnorodność tradycji kulinarnych.
Podsumowaniem podróży do Stanów Zjednoczonych, było przygotowanie pysznych naleśników.
A jak smakowały? Warto spróbować! 









PIERNICZKOWY ZAWRÓT GŁOWY - POLSKA 

Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z tradycją pieczenia pierniczków i ich zapachem. Grupa kulinarna postanowiła trochę tego magicznego, świątecznego zapachu wnieść do szkoły. 

6  grudnia odbyło się wielkie pieczenie świątecznych pierników. Zajęcia kulinarne rozpoczęliśmy od  rozmowy na temat higienicznego i estetycznego przygotowania i spożywania posiłków. 

Najwięcej zabawy i najwięcej chętnych było oczywiście do wycinania pierniczków z foremek. Podczas pieczenia w całej szkole unosił się magiczny i świąteczny zapach kuszący niejednego łakomczucha!

Na kolejnym spotkaniu dzieci ozdabiały pierniczki polewami i kolorowymi posypkami. Myślimy, że pieczenie świątecznych pierniczków w naszej świetlicy, stanie się coroczną tradycją.